spacer

www.defietsendehollander.nl
6000 kilometer fietsen voor oeganda

spacer
header
Eindstand 
31 mei

122 dagen
6894 km
 

Waarom deze actie?


Naast de specifieke redenen waarom ik voor stichting UP4S ga fietsen, die vermeld staan op de homepage, zijn er ook algemene redenen waarom ik me vrijwillig inzet voor een goed doel. Eigenlijk is mijn actie in twee delen te splitsen die belangrijk voor mij zijn, namelijk andere mensen helpen en actief buiten bezig zijn (sporten).

Waarom een goed doel?
Ik heb bewondering en een zwak voor mensen die zich vrijblijvend inzetten voor het lot van andere mensen en met name kinderen. Ik heb zelf 2 keer 3 maanden ‘officieel’ vrijwilligerswerk gedaan. Die ervaringen bevestigde opnieuw dat ik het helpen van andere mensen als prettig ervaar.
Afgelopen augustus was ik voor een maand (weer) werkzaam als vrijwilliger op Meridon, een kasteel dat ongeveer 30 kilometer onder Parijs ligt en dient als cultureel centrum. Toen ik daar van een vriendin hoorde van stichting UP4S, wist ik dat ik een bijdrage wilde leveren aan het verwezenlijken van hun doelen.

Een andere reden waarom ik me ga inzetten voor stichting UP4S is dat ik me steeds vaker realiseer hoe goed ik het eigenlijk heb. Zonder de moraalridder uit te gaan hangen vind ik dat we het in het westen over het algemeen goed hebben in vergelijking tot andere landen/werelddelen. Toen ik hoorde dat een kind in Oeganda met 180 euro per jaar naar school kan én eten en kleding krijgt, besefte ik me dat ik dat geld al snel uitgeef aan een broek of een paar schoenen. Ik realiseer me té weinig dat nog veel mensen op de wereld zich bezig houden met ‘overleven’ (primaire levensbehoeften) in plaats van ‘leven’ zoals wij dat kennen.

Waarom fietsen?
De aanleiding tot mijn besluit om te gaan fietsen is, hoe vreemd dat ook mag klinken, mijn knieblessure. Door deze blessure heb ik nu 3 jaar niet kunnen voetballen. Voetballen was iets dat ik 2 tot 3 keer in de week fanatiek deed. Om lekker in me vel te zitten ‘moet’ ik geregeld buiten zijn en zweten. Het heeft lang geduurd voordat ik een alternatief gevonden had waar ik mijn energie in kwijt kon en waar ik mijn knie niet teveel bij belastte. In april (2005) heb ik het fietsen ‘ontdekt’. Vanaf dat moment en na de aanschaf van mijn fiets, is fietsen mijn grootste hobby.

Waarom Nieuw-Zeeland?
Het was voor mij al snel duidelijk dat mijn actie in Nieuw-Zeeland zou plaatsvinden. Uit verhalen van vrienden en (oud)collega’s, televisieprogramma’s en boeken is mijn interesse voor Nieuw-Zeeland al geruime tijd gewekt.

Het Nieuw-Zeelandse landschap is zeer bijzonder. Er is waarschijnlijk geen enkel land ter wereld waar je op zo'n relatief klein oppervlak zoveel verschillende landschapsvormen ziet. Behalve woestijnen zijn alle vormen aanwezig in 'Gods Own Country', zoals de Kiwi's (zo heten de inwoners van Nieuw-Zeeland) hun land noemen. Je vindt er besneeuwde bergen, spiegelgladde meren, vulkanen, fjorden, grotten, vruchtbare heuvels, uitgestrekte vlaktes, dichtbegroeide regenwouden, witte stranden, een netwerk van rivieren en tropische eilanden. Het lijkt mij echt geweldig om deze natuurvormen al fietsend te ervaren.

De mensen die naar Nieuw-Zeeland zijn gegaan, zijn onder de indruk van de gastvrijheid van de inwoners van het land. Je wordt hartelijk ontvangen en de Kiwi zal nooit te beroerd zijn je te helpen. Deze relaxtheid wordt verklaard door het feit dat het land relatief weinig inwoners heeft en deze in ruime woningen in kleine steden wonen waar nog maar weinig criminaliteit en verkeersopstoppingen voorkomen. Ook staat de Kiwi bekend om zijn interesse en contact met de natuur. Dit wordt ook vanuit de overheid gestimuleerd. Verder heeft het land een bruisende, gastvrije en multiculturele samenleving die aan zijn Maori-wortels een unieke identiteit ontleent.

Ik kijk er erg naar uit om voor 4,5 maand de relaxtheid, gastvrijheid en de diversiteit aan natuurschoon op de fiets te ervaren.

spacer
Hosting gesponsord door Netground
© 2005 J.C.W. Text by Ruben Wesdorp
spacer