spacer

www.defietsendehollander.nl
6000 kilometer fietsen voor oeganda

spacer
header
Eindstand 
31 mei

122 dagen
6894 km
 
Cultureel verslag - 19 februari Afdrukken E-mail
geschreven door Administrator   
zondag 19 februari 2006
Hi
 
De update:
Aantal lekke banden: 0
Aantal gereden kilometers: 1939
Topsnelheid met karretje: 63,3
Topsnelheid zonder karretje: 68,3
 
Ik heb begrepen dat sommige mensen culturele bezienswaardigheden met mijn mening daarover missen in mijn verslagen. Verslagen over hoe het mij gaat en wie ik ontmoet heb zijn blijkbaar niet genoeg. Om iedereen te vriend te houden volgt er hier met terugwerkende kracht een cultureel verslag met mijn mening over enkele culturele bezienswaardigheden. Let hierbij op dat de omschrijving gelezen moet worden met de welbekende voorleesstem (*) en mijn mening op zijn Rubens (**). 
 
Mt Cook (*)
De Mt Cook is met zijn 3755 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. De berg is vernoemd naar James Cook door Captain Stokes en wordt door de Maori's Aoraki genoemd. The Mt Cook National Park is 700 sq km in omvang en een van de meest spectaculaire, in een land dat bekend staat om zijn parken. Heel het gebied is gefocusd op het bergklimmen. Het bekendste hotel, The Hermitage, van Nieuw-Zeeland is in Mt Cook Village te vinden.
 
Mening van De Fietsende Hollander (**)
De Mt Cook met de daaromheen liggende gletsjers en bergen en de weg ernaartoe zijn supermooi. Ik heb er de Hooker Valley Track, een 4 uur durende wandeltocht naar de Hooker Glacier gelopen. Later hoorde ik (gelukkig) dat er verschillende vertalingen voor hooker zijn. Het uitzicht gedurende de tocht was geweldig. Ik vond het alleen jammer dat de paden waren aangelegd, je liep op paden van 2 meter.
De cappuchino-liefhebbers moeten naar The Hermitage gaan, want die was ongeloveloos lekker!
 
Otage Central Rail Track (*)
De spoorlijn die van Clyde tot en met Dunedin loopt was oorspronkelijk gemaakt om een betrouwbare transportservice te garanderen van de goudwinnings stadjes naar Dunedin. In 1879 werd er begonnen met de spoorlijn en deze was uiteindelijk in 1907 helemaal klaar.
Vanaf 1990 is de 150 km lange spoorlijn van Clyde tot en met Middlemarch alleen toegankelijk voor wandelaars, fietsers en paardrijders.
 
Mening De Fietsende Hollander (**)
Ik heb de spoorlijn van Clyde tot en met Wedderburn gefietst (80 kilometer). Het was een verademing om geen auto's om je heen te hebben en een met de natuur te zijn. Daarnaast was het een goede test voor fiets, maar met name voor de BOB, aangezien het wegdek onverhard is met enkele kuilen erin. Ik was al heel erg blij met de BOB maar op deze route heeft het zijn meerwaarde met de vering echt bewezen. Onderweg zie je mooi landschappen en je komt enkele tunnels (zonder verlichting) tegen, wat het alleen maar aantrekkelijker maakt.
 
Moeraki Boulders (*)
De Mouraki Boulders zijn gladde ronde stenen die op het strand van Moeraki liggen. Onderzoekers geloven niet dat de stenen uit de zee het strand op zijn gerold, maar dat ze door erosie uit de stenen cliffs achter de stenen zijn gekomen. Door de erosie is een intern netwerk van nerven op de stenen blootgelegd, waardoor ze lijken op schildpadden.
 
Mening De fietsende Hollander (**)
Het zijn gladde ronde stenen op een strand.
 
Nee ..... dat zou iets te min zijn om het daarbij te laten. De stenen waren indrukwekkend om te zien, maar het was toen ik er was slecht weer, waardoor de sfeer rondom te stenen heel anders was dan normaal (volgens de plaatselijke bevolking).
  
Algemeen (**)
Soms voel ik me de italiaanse oud-slalomspecialist Alberto Tomba als je kijkt hoeveel dode beesten je op de wegen ziet en probeert te ontwijken. Best zielig en smerig om te zien.
Op dit moment zit ik in Unvergarcill en heb ik gisteren de Catlins (zo heet het oostelijk gebied onder Dunedin) verlaten. In de Catlins zijn regenwoudachtige bossen en aan de kust dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en pinquins te zien. Deze heb ik met bewondering gezien. Een aantal wegen daar zijn gravelpaden wat het fietsen soms bemoeilijkte. Je moet je zo concentreren op de weg dat je soms te weinig oog hebt voor de natuur, want als je dat niet doet ........ lig je op je muil (nog niet gebeurd trouwens). Daarom ben ik vaak gestopt om de omgeving in me op te nemen.
Voor de Catlins heb ik gelogeerd op Otago Peninsula waar ik gakayakt, gesnorkeld en natuurlijk gefietst heb. In Dunedin lukte het me om 80% van de steilste weg van de wereld op te fietsen.
 
Ik hoop dat iedereen nu tevreden is over dit verslag! Ik vermaak me nog steeds prima!
 
Ruben
< Vorige   Volgende >
spacer
Hosting gesponsord door Netground
© 2005 J.C.W. Text by Ruben Wesdorp
spacer